10 januari

Balanceren op het koord van klantwensen en schaalbaarheid

Saas (software as a service) ondernemers zullen het met me eens zijn dat het succesvol laten groeien van hun onderneming een continue gevecht is tussen het aanbieden van standaardoplossingen en specifieke wensen en zelfs eisen van potentiele klanten om hun software als service af te nemen. En dat geldt in hoge mate voor start-ups, maar ook scale-ups hebben hier continue mee te dealen.

De succesfactoren voor een SaaS onderneming

Laten we in deze blog starten met de specifieke voorwaarden om jouw SaaS bedrijf succesvol te laten groeien:

Duidelijke waardepropositie:

 • Definieer duidelijk de waarde die jouw SaaS-oplossing biedt aan klanten. Wat maakt jouw product uniek en waarom zouden klanten ervoor moeten kiezen?

Klantgerichtheid:

 • Luister actief naar de behoeften van je klanten en integreer hun feedback in de ontwikkeling van je product. Een klantgerichte aanpak draagt bij aan klanttevredenheid en loyaliteit.

Flexibele prijsmodellen:

 • Bied flexibele prijsmodellen aan die aansluiten bij verschillende behoeften van klanten. Abonnementsmodellen met verschillende functieniveaus en prijspunten kunnen de adoptie stimuleren.

Betrouwbare Infrastructuur, beveiliging:

 • Investeer in een robuuste en schaalbare infrastructuur om betrouwbaarheid te garanderen. Houd je aan strikte normen voor gegevensprivacy en zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke en branche-specifieke compliance vereisten. Dit om om het vertrouwen van klanten te winnen.

Gebruiksvriendelijkheid:

 • Zorg ervoor dat je SaaS-product intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is. Minimaliseer leercurves om de adoptie te versnellen en de tevredenheid van gebruikers te vergroten.

Effectieve marketing en verkoop:

 • Ontwikkel een sterke marketingstrategie om je doelgroep te bereiken. Investeer ook in een effectief verkoopproces, misschien met een focus op inbound marketing en content creatie.

Continue innovatie:

 • Blijf innoveren en evolueren om relevant te blijven in een snel veranderende technologische omgeving. Houd de markttrends in de gaten en pas je product aan om aan de steeds veranderende behoeften van klanten te voldoen.

Goede klantenservice:

 • Bied uitstekende klantenservice en zorg voor een snelle respons op vragen en problemen. Dit draagt bij aan klanttevredenheid en positieve mond-tot-mondreclame.

Schaalbaarheid:

 • Bouw je SaaS-product met schaalbaarheid in gedachten, zowel technisch als in termen van bedrijfsvoering. Dit is essentieel om te kunnen omgaan met groeiende aantallen gebruikers en toenemende vraag.

Een SaaS onderneming laten groeien is dansen op het koord van klantwensen en schaalbaarheid

SaaS ondernemers herkennen dit zeker. Met name in de startup fase van je onderneming moet je veel tijd en geld investeren in productontwikkeling. Je hebt nog weinig klanten en er komt niet veel geld binnen. Je hebt eigenlijk te weinig personeel en op sommige gebieden ontbreekt de technische kennis.

Jouw SaaS product is nog niet voldoende doorontwikkeld. Klanten willen je product wel kopen, maar missen bepaalde specifieke functionaliteiten. Je houdt keurig een backlog bij van de verschillende klantwensen, maar elke keer zijn het net weer andere wensen die je niet direct kan invullen. 

Schaalbaarheid is essentieel voor het succes van jouw SaaS onderneming. Voor schaalbaarheid is het noodzakelijk dat jouw product zoveel mogelijk standaard functionaliteiten biedt die aansluiten bij de wensen van zoveel mogelijk klanten. Je wil dan ook het liefst dat jouw developers continue werken een aan de doorontwikkeling van jouw SaaS product.

Als je continue ja zou zeggen tegen klanten die specifieke wensen ingevuld willen hebben, dan zijn je software ontwikkelaars continue maatwerk oplossingen aan het ontwikkelen. In diezelfde tijd kunnen ze niet werken aan de doorontwikkeling van jouw SaaS product, wat wel noodzakelijk is om te kunnen opschalen.

Om dit dilemma op te lossen noem ik twee andere belangrijke voorwaarden die cruciaal blijken te zijn voor succes van een SaaS onderneming en het gevoel een koorddanser te zijn weg kunnen nemen:

Open API architectuur:

 • Een cruciale voorwaarde voor succes is de implementatie van een open Application Programming Interface (API) architectuur inclusief duidelijk API documentatie waardoor klanten andere door hen gebruikte software naadloos te integreren. Dit maximaliseert de waarde die klanten uit jouw SaaS oplossing kunnen halen

Partnerships en Integraties:

 • Strategische samenwerkingsverbanden met software integratie bedrijven die het mogelijk maken andere software services te integreren met jouw SaaS product. Dit bevordert niet alleen de groei van een ecosysteem rondom jouw SaaS onderneming, maar maximaliseert ook de interne focus op de doorontwikkeling van jouw eigen SaaS product.

In onze volgende blogs gaan we dieper in op wat wij met Easylink betekenen voor diverse SaaS ondernemingen, welke waarde wij toevoegen aan hun SaaS oplossingen en hoe we diverse problemen van deze SaaS ondernemingen en hun klanten oplossen.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over de mogelijkheden en hoe je een dergelijks samenwerking kan organiseren ? Stuur mij een bericht : kees@easylink.nl of plan een meeting in mijn agenda. 

Kees van Iwaarden, CEO Easylink